Join WhatsApp

Join Now

Join Telegram

Join Now

Automobile and Their Components (Session 10 Rear Axle)

By Rabbi Masrur

Published On:

Automobile and Their Components (Session 10 Rear Axle)

Four Wheeler Service Technician

Automobile and Their Components (মটৰগাড়ী আৰু  ইয়াৰ অংশবোৰ)

Session:10 Rear Axle (পশ্চাৎ ধুৰা। পশ্চাৎ এক্সেল)

Textual Question-Answers

Check Your Progress (তোমাৰ প্ৰগতি পৰীক্ষা কৰা)

Exercise: Assignment (অনুশীলনীঃ আৰোপিত কর্ম)

1. List the functions of the rear axle. (ৰিয়াৰ এক্সেলৰ কাৰ্যবোৰ লিখা।)

Ans:

S.No. List of functions

1. The rear axle transmits power from the gearbox to the rear wheels. (ৰিয়াৰ এক্সেলত গিয়াৰবক্সৰ পৰা ৰিয়াৰ চকাৰলৈ শক্তি প্ৰেৰণ কৰে।)

2. It helps to carry the weight of the vehicle. (ইগাড়ীৰ ভাৰ বহন কৰিবলৈ সহায় কৰে।)

3. It maintains the alignment of the rear wheels, (ইৰিয়াৰ চকাবোৰ শাৰীত ৰাখে।)

4. It provides stability and smooth running of the vehicle. (ই গাড়ীৰ স্থিৰতা আৰু মসৃণ চলাচল নিশ্চিত কৰে।)

2. Prepare a poster showing tools used in automobiles. (গাড়ীত ব্যৱহৃত সঁজুলিবোৰ দেখুৱাই এটা প’ষ্টাৰ বনোৱা।)

Ans:

Prepare a poster showing tools used in automobiles

A. Fill in the Balnks. (খালী ঠাইসমূহ পূৰণ কৰা)

1. The final drive provides a permanent speed reduction and turns the drive through 90 degrees. (অন্তিম ড্রাইভে স্থায়ী গতি হ্রাস প্ৰদান কৰে আৰু ড্রাইভক ৯০ ডিগ্রী ঘূৰাই দিয়ে।)

2. The reduction ratio for the final drive is about 4:1 in cars and 10:1 in heavier vehicles. (কাৰত অন্তিম ড্রাইভৰ হ্রাস অনুপাত প্রায় ৪:১ আৰু ডাঙৰ গাড়ীত ১০:১ হয়।)

3. Double reduction is used in final drives to achieve higher reductions and prevent the size of the larger gear from becoming too large. (অন্তিম ড্রাইভত ডাবল ৰিডাকশ্যন ব্যৱহাৰ কৰা হয় অধিক হ্রাস পাবলৈ আৰু ডাঙৰ গিয়াৰৰ আকাৰ বেছি ডাঙৰ নহ’বলৈ।)

4. Spiral bevel gears have curved teeth, resulting in greater contact of the teeth and making them stronger and quieter than straight bevel. (স্পাইৰেল বেভেল গিয়াৰত বেঁকা দাঁত থাকে, ইয়াৰ ফলত দাঁতৰ সংযোগ বেছি হয় আৰু ই পোন বেভেলতকৈ শক্তিশালী হয় আৰু কম শব্দ কৰে।)

Multiple Choice Questions (বহুবিকল্প প্রশ্ন)

1. What is the main function of the final drive in a vehicle? (গাড়ীত ফাইনেল ড্রাইভৰ মুখ্য কার্য কি?)

a) To increase the speed of the vehicle. (গাড়ীৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ)

b) To increase the fuel efficiency. (ইন্ধনৰ সাশ্রয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ)

c) To change the direction of the vehicle. (গাড়ীৰ দিশ সলাবলৈ)

d) To provide a permanent speed reduction and turn the drive through 90 degrees. (স্থায়ী গতিৰ হ্রস্বতা প্রদান কৰিবলৈ আৰু ড্রাইভক ৯০ ডিগ্রী ঘূৰাই দিবলৈ)

Ans: d) To provide a permanent speed reduction and turn the drive through 90 degrees. (স্থায়ী গতি হ্রাস প্রদান কৰিবলৈ আৰু ড্রাইভক ৯০ ডিগ্রী ঘূৰাই দিবলৈ)

2. What is the reduction ratio typically used in the final drive of heavier vehicles? (ডাঙৰ গাড়ীৰ ফাইনেল ড্রাইভত সাধাৰণতে কিমান হ্রাস অনুপাত ব্যৱহাৰ কৰা হয়?)

a) 2:1 (২:১)

b) 4:1 (৪:১)

c) 7:1 (৭:১)

d) 10:1 (১০:১)

Ans: d) 10:1 (১০:১)

3. Which type of gears in the final drive are known for having straight teeth? (ফাইনেল ড্রাইভত কোন ধৰণৰ গিয়াৰত পোনা দাঁত থাকে বুলি জনা যায়?)

a) Spiral bevel gears (স্পাইৰেল বেভেল গিয়াৰ)

b) Hypoid gears (হাইপইড গিয়াৰ)

c) Straight bevel gears (পোন বেভেল গিয়াৰ)

d) Helical gears (হেলিকেল গিয়াৰ)

Ans: c) Straight bevel gears (পোন বেভেল গিয়াৰ)

4. What is a disadvantage of using hypoid gears in the final drive? (ফাইনেল ড্রাইভত হাইপইড গিয়াৰ ব্যৱহাৰৰ এটা অসুবিধা কি?)

a) They are too noisy (সিহঁত অত্যন্ত শব্দপ্রৱণ)

b) They require special high-pressure lubricant (সিহঁতৰ বিশেষ উচ্চ-চাপৰ লুব্রিকেন্টৰ প্ৰয়োজন হয়)

c) They are not strong enough (সিহঁত যথেষ্ট শক্তিশালী নহয়)

d) They have straight teeth (সিহঁতৰ পোন দাঁত থাকে)

Ans: b) They require special high-pressure lubricant (সিহঁত বিশেষ উচ্চ-চাপৰ লুব্রিকেন্টৰ প্ৰয়োজন হয়)

Activities (কার্য-কলাপ)

Checklist for Assessment Activity (মূল্যায়ন কাৰ্যৰ বাবে চেকলিষ্ট)

Use the following checklist to see if you’ve met all the requirements for for understanding the suspension system. (চাচপনেচন ব্যৱস্থাৰ সকলো প্রয়োজনীয়তা পূৰণ হৈছে নে নাইত সেয়া চাবলৈ তলৰ চেকলিষ্ট ব্যৱহাৰ কৰা।)

Part A

Share the importance of the steering wheel, (স্টিয়াৰিঙ হুইলৰ গুৰুত্ব বুজাই দিয়া।)

Ans: The steering wheel is important because it helps the driver to control the direction of the vehicle easily and safely. (স্টিয়াৰিঙ হুইল গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ ই চালকক গাড়ীৰ দিশ সহজে আৰু সুৰক্ষিতভাৱে নিয়ন্ত্রণ কৰিবলৈ সহায় কৰে।)

Part B

Discuss in class the following. (তলৰ বিষয়বোৰ শ্ৰেণীত আলোচনা কৰা।)

What is meaning of steering? (স্টিয়াৰিঙৰ অৰ্থ কি?)

Ans: Steering means the system used to change the direction of a moving vehicle, (স্টিয়াৰিঙ হৈছে গাড়ী চলি থকা অৱস্থাত দিশ সলাবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা এক প্ৰণালী।)

2. Types of gear used in steering. (স্টিয়াৰিঙত ব্যৱহৃত গিয়াৰৰ ধৰণসমূহ।)

Ans: Types of steering gears are Rack and Pinion, Worm and Sector, Worm and Roller, Worm and Peg, and Re-circulating Ball type: (স্টিয়াৰিঙ গিয়াৰৰ ধৰণ হ’ল ৰেক আৰু পিনিঅন, বৰ্ম আৰু ছেক্টৰ, বৰ্ম আৰু ৰ’লাৰ, ৱৰ্ম আৰু পেগ, আৰু ৰি-চার্কুলেটিং বল টাইপ।)

3. Straight Bevel Gears and Spiral Bevel Gears. (স্ট্রেইট বেভেল গিয়াৰ আৰু স্পাইৰেল বেভেল গিয়াৰ।)

Ans: Straight bevel gears have straight teeth and make more noise, while spiral bevel gears have curved teeth, they are stronger, and run more quietly.

(স্ট্রেইট বেভেল গিয়াৰত পোন দাঁত থাকে আৰু বেছি শব্দ কৰে, কিন্তু স্পাইৰেল বেভেল গিয়াৰত বেঁকা দাঁত থাকে, ই বেছি শক্তিশালী হয় আৰু কম
শব্দ কৰি চলে।)

Rabbi Masrur

A Thinker, Writer & Speaker.

 

Leave a Comment