How are you? I hope this message finds you in good health and spirits. If you are a Class 9 student, you might be searching SEBA Class 9 A Visit to Kaziranga and Sivasagar Chapter 6 Question Answer online. Rest assured, our article provides a comprehensive collection of these solutions completely free of cost. Just read the article carefully, and you will find everything you need.
Class 9 A Visit to Kaziranga and Sivasagar Chapter 6 Question Answer
A VISIT TO KAZIRANGA AND SIVASAGAR
Srutimala Duara
WORD – MEANINGS: শব্দ-অর্থ
usually: সাধাৰণতে। excited: উত্তেজিত হৈছিল। unique: অতুলনীয়। national park: ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান। historical: ঐতিহাসিক। monuments: কীর্তিস্তম্ভ। stay: থকা। pleaded: অনুনয়-বিনয় কৰা। formerly: পূর্বতে। capital: ৰাজধানী। pond: পুখুৰী। palace ঃ ৰাজপ্রসাদ। clapping: হাত চাপৰি বজাই। dawned: ওচৰ চাপি আহিছিল, সমাগত হৈছিল। renowned: প্রখ্যাত। arrived: আহি উপস্থিত হৈছিল। compound: প্রাঙ্গন, চোতাল। cane: বেত। veranda: বাবান্দা। greenery: সেউজীয়া উদ্ভিদ। conservation : সংৰক্ষণ। rare: বিৰল। silly: মূর্খ, নির্বোধ। flora and fauna: বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ গছ-গছনি আৰু জীৱ-জন্তু | leopard: চিতা বাঘ। mongoose: নেউল। capped langur: মূৰত টুপী থকা এক জাতীয় বান্দৰ। heritage: ঐতিহ্য, উত্তৰাধিকাৰ সূত্রে পোৱা বস্তু। site: স্থান। significance: তাৎপর্য। preserve: সংৰক্ষণ কৰা international: আন্তর্জাতিক community: সম্প্রদায়। united: সংযুক্ত, ঐক্যবদ্ধ। culture: সংস্কৃতি। educational: শৈক্ষিক। scientific : বৈজ্ঞানিক। organisation: সংস্থা curious: কৌতূহলী। immediately: তৎক্ষণাত। propose প্রস্তাৱ কৰা। visit: ভ্রমণ কৰা, দর্শন কৰা। sanctuary: সংৰক্ষিত বনাঞ্চল। visitor: দর্শনার্থী। hunting: চিকাৰ কবি। strictly: কঠোৰভারে। prohibited: নিষিদ্ধ। conserve: সংৰক্ষণ কৰা। renamed: পুনৰাইনামাকৰণ কৰা। conservationist: সংৰক্ষক। designated: নামাকৰণ কৰা। probably: সম্ভবতঃ। huge: বৃহৎ, প্রকাণ্ড। view: দৃশ্য, দেখা। expanse: বিস্তাৰ, বিস্তৃত। marshy : জলাশয়। binocular: দূৰবীণ। herbivorous: তৃণভোজী। shrubs: গুল্ম জাতীয় গছ। flesh: মাংস। exclaimed: আবেগত চিঞৰি উঠিছিল। in fact: আচলতে। swimmers: সাতোৰবিদসকল। lake: হ্রদ, পুখুৰী। spotted: লক্ষ্য কৰিছিল। thickets: ঘন বন-জঙ্গল, বননি। breathtaking: সজীব। array: সজোৱা । lily: ভেটফুল। hyacinth: ইন্দ্রমালতি ফুল। remarked: মন্তব্য কৰিছিল। charm: সৌন্দর্য onehorned: এশিঙীয়া। density: ঘনত্ব। declared: ঘোষণা কৰিছিল। camoflage: ছদ্মবেশ। presence ঃ উপস্থিতি। pug marks: পদচিহ্ন। kills: চিকাৰ। silor Saku: শিলৰ সাঁকো। constructed: নির্মাণ কৰিছিল। entirely: গোটেই। human resources: মানব সম্পদ। technology: কাৰিকৰী বিদ্যা। settle: বসতি স্থাপন কৰা। somewhere: ক’ৰবাত। tank : পুখুৰী dedicated: উচ্চর্গিত। topmost: শীর্ষভাগ। kolosi ঃকলহ। museum: সংগ্ৰহালয়, যাদু ঘৰ। fascinated ঃ মোহিত কৰিছিল। sword: তৰোৱাল। manuscript: পাণ্ডুলিপি (হাতে লিখা কিতাপ)। goblets: পান পাত্র। antiques: পুৰণি কালৰ দুষ্পাপ্য বস্তু। sacrificed : ত্যাগ কৰিছিল। establishing: স্থাপন কৰি। tortured ঃশাস্তি দিছিল। maimed: অংগ ক্ষত কৰিছিল। physically: শাৰীৰিকভাবে। perfect: সম্পূর্ণ। ascend: আৰোহণ কৰা। throne: সিংহাসন। rebels: বিদ্রোহীসকল। prisoner: কাৰাবন্ধী refuse: অগ্রাহ্য কৰা, অস্বীকাৰ কৰা। reveal: প্রকাশ কৰা। inhumanly : অমানবীয়ভাবে। strolling: লাহে লাহে খোজ কাঢ়া। inverted: ওলোটা sports: খেল-ধেমালী। stadium ঃ বৃহৎ খেল পথাৰ। amphitheatre: বঙ্গমঞ্চ। circular : বৃত্তাকাৰ। royal: ৰাজকীয়। indigenous: দেশীয়। buffalo: ম’ই। structure: গঠন। disappointed : হতাশ হৈছিল। expecting: আশা কবি। secret: গোপন। tunnel: সুৰঙ্গ impressed: অভিভূত হৈছিল। adventure: দুঃসাহসিক কাম। tourists: পর্যটক, ভ্রমণকাৰী। shrines: ধর্ম মন্দিৰ, পবিত্র স্থান। gradually: ক্রমান্বয়ে। receding: নিম্নগামী domelike: গম্বুজ সদৃশ। founder: প্রতিষ্ঠাতা। dynasty: বাজবংশ। maidams: শ্মশান। graveyards: কবৰস্থান। hillock: টিলা, সৰু পাহাৰ। ancestral: পৰ্বপূৰুষৰ। vaults : ধেনুভেৰীয়া চাল। pyramids: পিৰামিড, শিখব। experience: অভিজ্ঞতা।
TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS
Thinking about the Text.
1. Answer these questions.
Q.1. Choose the right answer:
(i) When something is conserved it is preserved / destroyed.
Ans: Preserved.
(ii) Herbivorous animals eat flesh/ grass.
Ans: Grass.
(iii) When you excavate, you dig out/ cover up something.
Ans: Dig out.
(iv) When you visit a historical site, you see new/ old monuments.
Ans: Old monuments.
(v) When you play an indigenous game, it is foreign/local game.
Ans: Local game.
II. Answer these questions in one or two short sentences:
1. Why did the children wake up early in the morning?
Ans: The children (Lohit and Trisha) woke up in the morning because their parents would be taking them to Sivasagar.
2. Why is Assam unique?
Ans: Assam is unique because there are many tea gardens, historical monuments, national parks, ancient temples, onehorned rhinos and many other things worth seeing.
3. What is a noational park?.
Ans: National park is an area where fauna and flora are preserved.
4. When was Kaziranga designed as a National Park?
Ans: Kaziranga was designed as a national Park in 1974.
5. What is the full name of UNESCO?
Ans: The full name of UNESCO is United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.
6. Why was Kaziranga Game Sanctuary renamed as the Kaziranga Wild Life Sanctuary?
Ans: The Kaziranga Game Sanctuary was renamed as the Kaziranga Wild Life Sanctuary in 1950. A ‘Game SanäÁtuary’ refers to an area for hunting animals for food. Thus the name did not suit the park which is used for preserving animals and that is why it was
renamed.
7. What does the rhinoceros eat?
Ans: The rhinoceros are herbivorous animals. So they eat only grass.
8. ‘’On their way to Sivasagar, they crossed a stone bridge.” What is the name of this bridge?
Ans: The name of the bridge is Namdang Stone Bridge.
9. Name the three temples built on the bank of the Sivasagar Tank.
Ans: The name of the three temples built on the bank of the Sivasagar Tank are: Shiva Dol, Vishnu Dol and Devi Dol.
10. Who built the Ranghar?
Ans: The Ranghar was built by the Ahom King Pramatta Singha.
III. Fill in the blanks:
1. Wel, in 1904 …………….. visited Kaziranga.
Ans: Mary Curzon.
2. The Namdang Stone Bridge was built by the Ahom King ………………..
Ans: Rudra Singha.
3. Siu-Ka-Pha made …………..his first capital.
Ans: Charaideo.
IV. Answer these questons in a short paragraph.
1. Write briefly the history of Kaziranga as a protected area.
Ans: Mary Curzon, the wife of Viceroy Lord Curzon, visited Kaziranga in 1904 with a view to see one horned rhino. Unfortunately she could not find a single rhino. So she requested her husband, Lord Curzon to take immediate measures to protect the rhinos. Being deeply moved at by Mary Curzon’s reuest, Lord Curzon, the Viceroy of India declared Kaziranga as Reserve Forest in 1905. In 1016 it was renamed as Kaziranga Game Sanctuary. In 1950 it was renamed as Kaziranga Wild Life Sanctuary and again in 1974 it was designed as a National Park.
2. Write a brief note on Tolatal Ghar.
Ans: Tolatal Ghar is one of the historical monuments built by the Ahom Kings. It is situated in Sonitpur. Talatol Ghar had four storeys above ground and three storyes below ground. There were two secret tunnel inside the Tolatal Ghar. One tunnel was 16 kilometres long leading to Gargaon Palace. The other was three kilometre long leading yo Dikhow River.
3. Write a note on Charaideo Maidam.
Ans: Maidam was a burial ground for the Ahom kings and nobles. Siu-ka-Pha was the founder of Ahom Kingdom who made his first capital in Charaideo. Charaideo Maidam is situated in the capital. It is 22 kilometres away from Sivasagar town. In the maidam there are at least one hundred graves of Ahom Kings and nobles. The hillock of Charaideo was considered to be a sacred palce to the Ahoms. The maidam has tombs like the Pyramids in Egypt.
Thinking about Language.
I. Change the following sentences from direct to indirect speech.
1. “Do you know Kaziranga is a World Heritage site? Their father said.
Ans: Their father asked whether they knew Kaziranga is a World Heritage site.
2. “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” Their mother suggested.
Ans: Their mother suggested that on thier way they could stay for a night in Kaziranga.
3. “Can we go to see the rhino now?”Lohit asked.
Ans: Lohit asked whether they could go to see the rhino then.
4. “I wish there was really a sagar here! “ Lohit said.
Ans: Lohit wished that there had been really a sagar there.
II. Here are some sentences from the piece.
Choose the words from the brackets which can be substituted for the italicised words in the sentence.
1. They checked in at a hotel that had a large compound. (registered, corrected)
Ans: registered.
2. She requested her husband to take immediate measures to protect the rhinos (take steps, calculate)
Ans: take steps.
3. Further in, they spotted a deer. (dotted, saw).
Ans: saw.
4. In the heart of the town was the Sivasagar Tank. (centre of, mind of)
Ans: centre of.
5. The maidams have tombs vaults just like the pyramids in Egypt. (burial chambers, jumps).
Ans: burial chambers.
III. Verbs of reporting are used to order, report statements, thoughts, intentions, questions, apologies, requests and so on. Underline the verbs of reporting in the following sentences:
1. Their father had exclaimed to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.
Ans: Their father had exclained to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.
2. “What is there to see in Sivasagar? Let’s go to uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded.
Ans: “What is there to see in Sivasagar? Let’s go to uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded.
3. “On our way we can stay for a night in Kaziranga.” their mother suggested.
Ans: “On our way we can stay for a night in Kaziranga.” their mother suggested.
4. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.
Ans: “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.
5.“look, look”, Lohit shouted excitedly, “there is a rhino.”
Ans: “look, look”, Lohit shouted excitedly, “there is a rhino.”
6. “Wow!” Trishna exclaimed, looking through the binocular. “There is another rhino in the water.”
Ans: “Wow!” Trishna exclaimed, looking through the binocular. “There is another rhino in the water.”
7. “I will take you to Charaideo.” said their father.
Ans: “I will take you to Charaideo.” said their father.
Speaking
I. Discuss the following words with your teacher.
(i) conseraviation – The act of preserving or protecting biodiversity, environment and natural resources.
(ii) dol – temple is also called dol in Assamese.
(ii) amphitheatre – a semi circular outdoor venue.
(iv) indigenous – native to a land.
Ans: Do with your teacher.
II. Find out some places of Assam which need to be conserved well.
III. Have a speech competition in your class on the temples of Assam.
IV. Discuss the traditional food of Assam.
Writing
I. Prepare a project on:
1. Kaziranga National Park
2. The Historical Sites of Sivasagar.
II. Find out about these National Parks of Assam.
1. Manas National Park.
2. Dibru Saikhowa National Park.
3. Nameri National Park
4. Orang National Park.